ZObne obloge

Nega pasjih zob je tako kot ostala nega za psa zelo pomembna, zato je stanje zob vašega psa potrebno redno spremljati. Pasji zobje so veliko manj občutljivi kot človeški zobje, zato vam pes ne bo sam povedal, da se začenjajo problemi na tem področju. Pozorni moramo biti na poškodovane zobe, vnete dlesni in zobni kamen. Tudi slab zadah je lahko posledica slabega stanja zob. Pri mnogih predvsem manjših pasmah je treba na zobe zelo paziti saj se jim sicer lahko hitro pojavijo zobna obolenja . Periodontalna bolezen prizadane 75% psov v manjši ali večji meri. V veliki meri jo lahko preprečimo s pravilno nego zob, prvi znak problemov pa je nastajanje zobnih oblog.

zobni kamen

Preprečevanje nastanka zobnega kamna


Lastniki pogosto pozabljajo na preventivo zob. Psi potrebujejo redno nego zob, ki se lahko začne zgodaj, ko so zobje še lepi in zdravi, zato da preprečimo nastanek oblog. Priporočljiva preventiva je uporaba encimske zobne paste s katero je potrebno psu ščetkati zobe, lahko tudi vsakodnevno. Zelo praktične so dentalne pasje kreme, ki se jih enostavno nanese na zobe in dlesni, ter pusti da si jih pes sam razmaže po zobeh. Takšne kreme preprečujejo nastanek zobnega kamna in oblog. Izogibati se je potrebno človeški hrani predvsem sladkorju. Pasjim zobem precej bolj koristi trda kot mehka hrana, zelo koristni kot dopolnilo pa so kosti za žvečenje, razni dentalni poškoti in palčke za pse, ter jabolka in korenje v kosih s katerimi si psi naravno čistijo zobe.

NAJBOLJŠA PREVENTIVA PASJIH ZOB IN DLESNI

Nastanek zobnega kamna


Poleg genetske predispozicije na nastanek zobnega kamna lahko vpljiva veliko dejavnikov: nepravilna prehrana, slaba nega zob, premalo grizenja, bolezni, zdravila, pomanjkanje vitaminov, brejost, nepravilen ugriz, itd.


Problem zobnega kamna


Zobni kamen je lahko začetek veliko večjih problemov pariodontalne bolezni. V zobnih oblogah se nabirajo bakterije, ki povzročajo vnetja dlesni in obzobnih tkiv, kar pogosto pripelje gingivitisa in periodontitisa. Bakterije iz takšnega stanja pa lahko tako po krvnem obtoku preidejo tudi do notranjih organov in s tem povzročijo resne zdravstvene zaplete, katerih rezultat je lahko tudi pogin psa.


Čiščenje zobnega kamna


Ko se enkrat nabere zobni kamen ga sami ne moremo tako enostavno odstraniti. Zobni kamen pri psih vsekakor najbolj učinkovito in temeljito odstranjujejo veterinarji z uporabo ultrazvočnega aparata. Zaradi delikatnosti in varnosti takšnega postopka čiščenja zobnih oblog pa se obvezno uporablja anestezija, katere pa nekateri psi ne prenašajo najbolje, saj ima lahko stranske učinke, zato se je mnogi lastniki izogibajo če je le možno.

Odstranjevanje zobnih oblog brez narkoze


V Pasjem Dvoru vam ponujamo alternativno možnost odstranjevanja zobnega kamna brez uporabe anestezije, po lastnem preverjenem in učinkovitim sistemom, ki ga izvajamo povsem varno in uspešno že več let. »Tretma odstranjevanja zobnega kamna«

ODSTRANJEVANJE ZOBNIH OBLOG