Zdravje in nega psa

PASJA HRANA

Če bi psom prepustili izbiro pri hrani bi se odločili za surovo meso, a v nasprotju z mačkami ki ne morejo preživeti brez mesa se pes hrani z vsem kar lahko prebavi, tudi s sadjem in zelenjavo. Kvalitetna hrana dozirana v pravih količinah priskrbi psu beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe, mineralne snovi in vse vitamine, ki jih potrebuje. Poleg obroka mora biti vedno tudi sveža voda. Pravilno hranjenje psu prepreči prehranske in vedenjske težave. Ne kupujte poceni hrane (iz veleblagovnic ipd.), saj boste s tem naredili več škode kot koristi in vaši obiski pri veterinarju bodo pogostejši.

POČUTJE PSA

Fizično in mentalno počutje vašega psa je odvisno predvsem od vas! Redno sprehajajte psa, a v pravih dozah, pri tem ga opazujte. Izogibajte ga veliki vročini in mrazu. Vsak pes mora vedno imeti svežo vodo. Redno preverjajte njegovo zdravstveno stanje. Pretipajte mu telo in opazujte njegovo vedenje. Bodite pozorni predvsem na zajedavce med dlako, vnete uhlje, vnete oči, poškodovane dlesni ali zobe, prebavo, srbeč zadek, blazinice na tačkah, kremplje, itd.


TELESNA NEGA PSA

Psi po naravi dobro skrbijo za svojo čistočo, a je načrtna vzreja pripeljala do tega, da so psi vedno bolj odvisni od človekove pomoči. Na srečo so sprejeli naš način negovanja, in pri tem do določene mere tudi uživajo, naš trud pa je nagrajen z dobrim počutjem psa. Sami lahko veliko naredite za zdravje in nego psa. Česanje in odstranjevanje vozlov veliko pripomorejo k videzu in počutju psa, pri tem pa pazite da ne poškodujete kože. Redno čiščenje zob z zobno ščetko naredi veliko za njegove zobe, pri tem pazite da uporabljate pasto za pse. Očistite oči s koščkom vate iz očesnih kotov. Očistite uhlje če so umazani, a ne uporabljajte paličic in čistite samo do tam kjer lahko vidite. Okolico analne odprtine lahko sami očistite odvečnih dlak. Psa skopajte, če pride v stik z večjo umazanijo ali oljnimi snovmi, pri tem uporabite mlačno vodo, ga dobro namilite, pazite da milo ne pride v odprtine in na koncu milo dobro sperite iz dlake. Tudi kremplje lahko strižete sami, a pri tem pazite da jih ne odstrižete preveč.


NEGA PASJIH ZOB

Količina zobnih oblog in zobnega kamna pri psu je odvisna predvsem od načina prehranjevanja in preventive oz. negovanja zob. Za zobe svojega psa mora poskrbeti lastnik s pregledovanjem in različnimi dodatki za nego zob. S preventivno nego zob je treba začeti, ko so zobje še zdravi in lepi. Opcije preventive: redno ščetkanje zob z encimsko pasto, uporaba dentalnih pasjih krem, piškotov, kosti, palčk, ipd.. Zelo dobra preventiva za pasje zobe so tudi večji kosi jabolk in korenja.

OBISK PRI VETERINARJU

Vsaj enkrat letno morate psa peljati na strokovni pregled k veterinarju. Veterinar bo opravil splošno preiskavo (srce, pljuča, trebuh…) in vas izprašal o morebitnih težavah psa. Obisk je nujen že zaradi obveznih in priporočljivih cepljen proti nalezljivim boleznim, kot so pasja kuga, steklina, hepatitis, parvoviroza, leptospiroza, prehlad... Odpravljanje glist pa je potrebno 4-krat letno.

PRIPOROČAMO:
Veterinarska ambulanta BUBA d.o.o.
Rožna dolina št. 5
1290 Grosuplje
Tel: 01 786 46 58
http://www.vet-buba.si/