Pasji salon

ZOBNI KAMEN

VEČ O NAŠEM TRETMAJU
Pred nekaj leti smo pričeli razvijati lasten tretma nege pasjih zob, ki vključuje odstranjevanje zobnih oblog, zobnega kamna, ter nego dlesni brez uporabe narkoze ali pomirjeval. Prvič se je naša potreba po takšni storitvi pojavila že pri nas doma, saj smo vedno imeli pse različnih pasem in velikosti, narkozam pa smo se vedno poskušali izogibati. Nekateri od naših psov so bili, poleg naših zvestih strank, tudi aktivno udeleženi pri razvijanju tehnike, sistema in vsega kar potrebuje naš tretma. Z našo željo, voljo, znanjem, izkušnjami in veliko spretnosti smo oblikovali naš tretma, ki nasprotuje mnenju mnogih (tudi veterinarske stroke), da čiščenje zobnega kamna pri psih ni možno ali učinkovito brez uporabe kratkotrajne anestezije. Danes je naš postopek dodelan in ustaljen, njegovo učinkovitost in koristnost pa lahko potrdimo s konkretnimi rezultati in zadovoljstvom mnogih naših strank. Uspešno ocenjujemo vsak tretma pri katerem odpravimo zobne obloge, zobni kamen, uničimo večino bakterij, izboljšamo stanje dlesni, po potrebi odpravimo morebitne ostale težave z zobmi, ter osvestimo lastnike o pravilni nadaljni negi in preventivi.

STROKOVNA MNENJA
Uradno mnenje veterinarske stroke o odstranjevanju zobnega kamna pri psih brez narkoze, ki je objavljeno tudi na naši spletni strani, načeloma delijo vsi veterinarji, ob tem da praviloma nihče od njih ne prakticira podobne storitve. Posledično se pogosto omenja navedbe, ki nimajo nič z našim tretmajem nege pasjih zob, ali pa se ne ujemajo z našimi praktičnimi izkušnjami in znanjem. Naš tretma je zelo specifičen in zahteva posebne sposobnosti in znanje, ki ga ni v šolskih programih, zato so rezultati marsikateremu »strokovnjaku« presenetljivi. Najboljše učinke naš tretma dosega pri psih, ki so v zgodnji fazi parodontalne bolezni (zobne obloge, zobni kamen in gingivitis). Nego zob in čiščenje zobnega kamna brez narkoze opravljamo v korist zdravja psov na željo in zadovoljstvo njihovih lastnikov. Vse tretmaje pri nas izvaja RIKI ZORNADA, strokovnjak za nego pasjih zob, celostno nego psov in psihologijo psov, ki je tudi odgovorna oseba in ustanovitelj Pasjega Dvora.

PRIMERNI KANDIDATI:
Načeloma sprejemamo vse pse, vendar je naš tretma nege pasjih zob namenjen predvsem osnovni PREVENTIVNI negi zob. Za podrobno diagnozo večjih zobnih obolenj je priporočljiv pregled ustne votline v veterinarski ambulanti! Naši najprimernejši kandidati so psi, ki še nimajo naprednejših obolenj, poškodovanih in majavih zob. Kandidati pa so tudi psi, pri katerih se odsvetuje uporaba narkoze, zaradi starosti ali zdravstvenih težav. Pri takšnih psih lahko na željo lastnika odpravimo ali ublažimo tudi ostale težave z zobmi. Naš tretma je namenjen predvsem ustni higieni psa z odstranjevanjem zobnih oblog, ki jih lastniki sami ne uspejo odstraniti z »redno nego«, kot tudi uvajanju psov za nadaljno domačo nego zob. Z rednim in pravočasnim čiščenjem zobnih oblog se preprečuje zobna obolenja, kar je tudi osnovni namen naših tretmajev.

NAŠ POSTOPEK NEGE PASJIH ZOB:
Naš tretma ni tehnično primerljiv ali zamenljiv s klasičnimi veterinarski posegi. Ne moremo ga opredeliti niti kot poseg, ker zob ne zdravimo in ne popravljamo, saj ne opravljamo veterinarskih ali zdravstvenih storitev. Ne samo, da pri našem postopku nege pasjih zob narkoza ni potrebna, tudi pomirjeval ne uporabljamo, saj jih za svoje delo ne potrebujemo. Edina pomirjevala pri nas so psihološke narave. Za odstranjevanje zobnih oblog se pri standardnih veterinarskih posegih uporabljajo ultrazvočne naprave, ki praktično ne omogočajo posegov brez narkoze. Pri naših tretmajih pa se čiščenje pasjih zob opravlja ROČNO brez kakršnekoli naprave, ki bi povzročala nemir pri psu. Predvsem v prvi fazi uporabimo najbolj zmogljivo »ultrazvočno zobno ščetko« namenjeno psom, ki nima zvoka in je brez tresljajev. Tako uničimo veliko bakterij, saj valovanje deluje tudi pod dlesni, ker uniči bakterije in zmanjša morebitna vnetja. Preverimo splošno stanje zobovja in dlesni, ter tako določimo potek tretmaja. V glavni in najpomembnejši fazi tretmaja, ki zahteva največ spretnosti ročno odstranimo zobne oboge in zobni kamen z vsakega zoba posebej. Uporabljamo svojo lastno tehniko, ki nam omogoča zelo varno in temeljito čiščenje pasjih zob. Pri tem si pomagamo predvsem z različnimi strgali, omenjeno zobno ščetko, navadno vodo in enostavnimi dentalnimi pripomočki za nego pasjih zob. Po potrebi lahko odpravimo morebitne ostale težave z zobmi. Čiščenje zob se izvaja previdno in sistematsko. Očisti se vse vidne, in kolikor je možno in potrebno tudi skrite obloge v žepkih pod dlesnijo, dokler se ne odstrani praktično vseh zobnih oblog in bakterij. Med čiščenjem zobnih oblog in zobnega kamna sproti odstranjujemo odpadle delčke iz ustne votline. Zob ne poliramo v klasičnem smislu, jih pa optimalno zgladimo in zaščitimo. Med in na koncu postopka poskrbimo za dodatno antibakterijsko okolje z apliciranjem potrebnih antiseptičnih sredstev, ki učinkujejo kot podporna terapija za zobe in dlesni tudi dolgoročno...

STRAH PRED NELAGODJEM ZA PSA
Najpogostejši pomisleki naših potencialnih strank izvirajo iz lastnih strahov pred zdravljenjem zob in stresom, ki jim ga povzroča. Naši tretmaji so namenjeni preventivni osnovni negi zob in ne zdravljenju, zato je primerjava z obiski ljudi pri zobozdravnikih neprimerna. Nesmiselne so tudi primerjave človeških in pasjih zob glede občutljivosti. Če bi bili pasji zobje enako občutljivi, kot človeški zobje, psi ne bi grizli trdih predmetov, in pogosto tudi kamnov. Prav na ta način si tudi sami čistijo zobe. Pes, ki nima slabih izkušenj z nego nima razloga za strah, če ga ima od prej pa še ne pomeni, da bo ta strah prišel pri nas do izraza, oz. ga lahko hitro odpravimo s pravim pristopom. Pomisleki, da sama nega zob povzroča psom neprijetne občutke ali stres so povsem nesmiselni, saj je osnovna nega zob tako kot vsa ostala nega psa odvisna predvsem od tega kdo in kako jo izvaja. Če se nega psa IZVAJA PRAVILNO, je varna, povsem neboleča in učinkovita. Vsak pes, ki je prvič pri nas na negi zob potrebuje določen čas da se privadi na novo izkušnjo, kar je normalno, po določenem času pa se vsak umiri, ko začuti da je v varnih rokah. Pri nas so psi na presenečenje mnogih zelo sproščeni, kar je ključ do uspeha, sal le tako lahko pridemo do konkretnih rezultatov. Tudi sam lastnik lahko povzroči veliko stresa svojemu psu, če ga neguje nepravilno, za razliko od strokovnjaka, z veliko izkušnjami, ki točno ve kako pravilno izvesti pristop, tehniko nege, uporablja profesionalno opremo, ter dobro pozna psihologijo psov. Največ stresa psom povzroča nega, ki je ne dobijo.

ODSOTNOST LASTNIKA MED NEGO ZOB
To je naše pravilo, ki se ga skušamo držati. Razlogi za to izhajajo iz naših izkušenj in niso usmerjeni proti lastnikom, temveč so namenjeni psom in nam, ki izvajamo tretma. Temeljita nega pasjih zob je zelo natančno delo, ki zahteva veliko naše koncentracije, še bolj pa POPOLNO OSREDOTOČENOST PSA na svojega »negovalca« v času tretmaja. Velja tudi splošno pravilo, da so večinoma psi bolj pridni in mirni pri frizerjih, terapevtih, ipd., ko lastnikov ni zraven. Razlogi za to so lahko različni, največkrat je dovolj da pes nima potuhe svojega lastnika in se tako veliko hitreje osredotoči na svojega negovalca, ki je v tistem trenutku njegova glavna opora. To so tudi najboljši pogoji za spoznavanje in pridobitev zaupanja psa, ki je nujno potrebno za pričetek nege. Če sta pes in njegov negovalec v času nege v »svojem svetu«, brez motečih dejavnikov se praviloma naš tretma opravi hitreje, varneje in bolj temeljito, kar je v interesu vseh. Izjemoma je lastnik lahko prisoten med nego zob, vendar le če mi sami ocenimo, da bi to koristilo tretmaju.

OBISK NAŠEGA SALONA
Naš salon ni namenjen samo »strokovni negi«, ampak tudi dobremu počutju psov. Večina psov ki pride k nam, ima občutek da so prišli predvsem na obisk. Ponavadi vsako stranko najprej pozdravijo naši trije sodelavci in prebivalci Pasjega Dvora; Isabela (maltežanka), Happy (mali koder) in Čili (yorkie), ki so zelo veseli vsakega obiska in vajeni vseh vrst psov. Občutka ordinacije in utesnjenosti pri nas ne more biti, saj je poleg »prostornega in udobnega salona« našim strankam na voljo tudi zunanji ograjen pasji vrt na katerem se psi lahko prosto gibajo, kar jim zelo pomaga da se dodatno sprostijo. Razlog, da so psi pri nas sproščeni je tudi to, da si za vsako stranko vzamemo več časa kot je to nujno potrebno. Običajno mine kar nekaj časa preden pričnemo s kakršnokoli nego, med samo nego pa je pogosto tudi kak premor. Vsakemu psu se prilagodimo, glede na njegovo stanje in njegove potrebe. Nikoli se nam ne mudi, kar daje psom možnost, da pri nas tudi uživajo, saj nam je prioriteta DOBRO POČUTJE PSOV, kar omogoča prijetnejšo nego in boljše rezultate...

MNENJA STRANK O NAŠIH TRETMAJIH NEGE PASJIH ZOB

V VEDNOST:
Za rezervacije terminov in dodatne informacije je potrebno POKLICATI na gsm: 040 550 754. Rezervacije sprejemamo vsak dan od pon. do ned. med 10. In 21. uro. Bolhe nimajo vstopa v naš salon!