Nega pasjih zob

brez narkoze

ZDRAVJE PASJIH ZOB

Pasji zobje so vedno pogosteje na udaru zaradi mnogih dejavnikov, zato potrebujejo redno nego in preventivo. Še posebej manjše pasme so zelo podvržene zobnim obolenjem. V kolikor na nego in preventivo pozabimo lahko stanje zob vpliva ne samo na videz, ampak predvsem na zdravje in počutje psa. Zobne obloge pri psu so lahko začetek veliko večjih problemov. Na zobnih oblogah in zobnemu kamnu se nabirajo bakterije, ki najprej povzročajo slab zadah in se nato postopoma širijo pod dlesni, kjer lahko povzročajo vnetja obzobnih tkiv, ter tudi izgubo zob. Te bakterije pa lahko po krvnem obtoku preidejo tudi do notranjih organov in s tem povzročijo resne zdravstvene zaplete, ki so lahko celo usodni za psa.

Pravočasno odstranjevanje zobnih oblog preprečuje širjenje nevarnih bakterij in nastanek večjih zobnih obolenj, ki se pri nekaterih psih lahko pojavijo že zelo zgodaj!

V Pasjem Dvoru lastnikom psov pomagamo pri vzdrževanju čistoče in zdravja pasjih zob. Priporočamo vam najbolj naravno, povsem varno, strokovno in učinkovito čiščenje pasjih zob po našem lastnem preiskušenem postopku brez narkoze ali pomirjeval. Že več let uspešno čistimo zobe vsem vrstam psov.

ČIŠČENJE PASJIH ZOB PO NAŠI METODI - BREZ NARKOZE

Naš postopek čiščenja zob je psom prijazen in v teoriji zelo enostaven. Ročna tehnika čiščenja zob brez zvoka, brez vibracij in brez kemije, ki jo uporabljamo se zelo razlikuje od klasičnih veterinarskih tehnik, zato je sama po sebi primerna tudi za domačo nego saj psom ne povzroča nobenih bolečin ali stresa. Naša metoda omogoča odstranitev vseh zobnih oblog do katerih je možno priti brez invazivnih posegov. S pravočasnim čiščenjem se lahko prepreči tudi manjša vnetja dlesni. Če se vse vidne zobne obloge odstranjuje redno in pravočasno, oblog pod dlesnijo nikoli niti ne bo! Naš postopek nima stranskih učinkov, a je predvsem preventivne in kozmetične narave, zato ni primeren za pse, ki imajo večja zobnih obolenja, jih pa učinkovito preprečuje.

Nega pasjih zob

Naš postopek predstavlja najbolj naravno čiščenje pasjih zob brez poseganja v organizem psa, saj ne potrebujemo nikakršnih anestetikov ali drugih potencialno škodljivih sredstev. Za čiščenje porabljamo ultrazvočno zobno ščetko za pse ki uničuje bakterije in rahla obloge, različna strgala za odstranjevanje zobnih oblog, vodo, antiseptična sredstva in naravno polirno pasto. Vsi izdelki, ki jih uporabljamo med postopkom se lahko uporabljajo tudi za redno preventivno nego pasjih zob in dlesni. Predpriprave psa na postopek niso potrebne, le pol ure po koncu postopka ga ni priporočljivo hraniti. Naš postopek je namenjen tudi navajanju psov na čiščenje zob, ter učenju njihovih lastnikov o učinkoviti preventivni negi pasjih zob.

KLASIČNO ČIŠČENJE IN ZDRAVLJENJE PASJIH ZOB - POD NARKOZO

Standardni veterinarski postopki čiščenja pasjih zob z ultrazvočnim aparatom se morajo izvajati pod narkozo, da so lahko varni in učinkoviti. So edini primerni in tudi nujni, v primeru, da imajo psi napredovalne parodontalne bolezni, saj le-ti omogočajo bolj temeljite preglede, globlja čiščenja in zdravljenja zob. Če so obloge že bolj globoko pod dlesnijo običajno to pomeni tudi večja obolenja in klasični posegi omogočajo bolj invazivno obravnavo. Prvi pokazatelji slabšega stanja ustne votline so občutno vnete dlesni in majavost zob. Sama količina zobnih oblog in zobnega kamna ne pomeni avtomatično drugih večjih zobnih obolenj. Večja količina vidnih oblog tudi še ne pomeni večje količine oblog pod dlesnijo, saj se obloge nikoli ne pričnejo nabirati pod dlesnijo.

Nega pasjih zob

Klasično čiščenje je tehnično bolj enostavno za operaterja. Če je pes pod narkozo je teoretično manjša možnost poškodb obzobnih tkiv ali drugih delov telesa. Ker vsak pes pri takih postopkih zaradi anestezije povsem miruje, je bolj primeren tudi za vse nemirne in argesivne pse, ki se ne želijo privaditi nege zob. Klasične veterinarske postopke oz. posege v ustni votlini psa lahko opravljajo samo usposobljeni veterinarji ob prisotnosti osebja z ustreznim znanjem anestezije. Anestezija pa omogoča tudi vpogled in posege v druge dele telesa, ki brez narkoze sicer niso možni. Pri nas zdravstveno veterinarskih posegov ne izvajamo, lahko vas le usmerimo na pravi naslov, k različnim strokovnjakom veterinarske stroke s katerimi tudi redno sodelujemo.Nega pasjih zob

PREVENTIVA IN REDNA NEGA PASJIH ZOB

Psi se med seboj zelo razlikujejo v podvrženosti zobnim oblogam in obolenjem dlesni. Nekatere mini pasme so podvržene tudi hitremu izpadanju zob, kljub redni negi. Več kot psi grizejo manj bodo imeli oblog. Najbolj koristna hrana za pasje zobe so briketi, kosti in žvečiljni pribolški, jabolka, korenje... Odsvetujemo pa pretrde predmete, ki pogosto trajno poškodujejo pasje zobe (tudi nekatere igrače, pretrde kosti in rogovje). Veliko je krem, gelov, past, prehranskih dodatkov za nego zob, in vsi so koristni, če se jih redno uporablja, a treba je vedeti da so namenjeni predvsem preventivi. Žal ne poznamo še čudežnega sredstva, ki bi samo po sebi odstranilo obloge. Zobne obloge in kamen se lahko učinkovito odstrani samo fizično oz. mehansko, a več kot se dela na preventivi, kasneje bo potrebno odstranjevanje zobnih oblog. Večja zobna obolenja se da preprečiti, manjša se da sproti sanirati. To je možno samo s pravočasnim čiščenjem zob. Ko so zobne obloge odstranjene je treba takoj začeti s preventivo. To je najprej naloga vsakega lastnika. Če redno in pravočasno odstranjujemo zobne obloge in kamen večjih zobnih obolenj ne bo! Najkasneje ko se začnejo obloge tvoriti v zobni kamen je potrebno strokovno čiščenje.

KAKO SE IZOGNITI NARKOZI ZARADI PASJIH ZOB

Priporočamo prvi pregled zobovja do enega leta starosti psa. Pri manjših psih je prvo odstranjevanje zobnih oblog običajno potrebno opraviti najkasneje do drugega leta starosti. Nekateri večji psi morda nikoli ne bodo potrebovali čiščenje zob, medtem ko večina ostalih psov v povprečju potrebuje temeljito obravnavo zob vsaj enkrat letno, ob minimalni domači negi. Pri mini psih je priporočena frenkvenca pregledov in čiščenj zob večja. Vsakemu psu prilagodimo obravnavo, njihovim lastnikom pa navodila. Z upoštevanjem naših navodil boste svojemu psu prihranili kar nekaj narkoz, sebi pa stroškov. Najbolj pomembno pa je, da vaš pes zelo verjetno nikoli ne bo izpostavljen anesteziji zaradi čiščenja zob.

Pregledi in nasveti pri nas so brezplačni.

Cena čiščenja pasjih zob po naši metodi je lahko od 40 do največ 120 eur(na ceno vpliva predvsem stanje zob).

CENIK ČIŠČENJA PASJIH ZOB

Čiščenje zob običajno traja manj kot uro, celoten obisk psa pa običajno od 60 do 100 min. Prisotnost skrbnika med nego običajno podaljša čas postopka, kar lahko vpliva tudi na ceno.

Info in rezervacije sprejemamo na tel. +386 040 550 754 (vsak dan med 10. in 20. uro)

Če boste predolgo odlašali s pregledom oz. čiščenjem zob, bo poseg pod narkozo morda edina možnost za učinkovito obravnavo ustne votline vašega psa, ker naš postopek zanj ne bo več primeren.

Sprejemamo vse vrste psov, a naš postopek je primarno namenjen psom, ki še nimajo večjih zobnih obolenj in psom pri katerih uporaba anestezije predstavlja večjo rizičnost. Pri psih, ki se jim kljub slabemu stanju zob odsvetuje anestezija je možno odpraviti tudi nekatere ostale težave v ustni votlini.

Uradno mnenje veterinarske stroke o »podobnih« postopkih:
http://www. vet-magazin.si/Znanost/mala-praksa/Zobni-posegi-brez-uporabe-anestezije-pri-psu-macki.html

Našega postopka veterinarji v Sloveniji ne izvajajo, ne poznajo in zato ga ne morejo objektivno ocenjevati. Podobni postopki brez narkoze so najbolj razširjeni v ZDA, kjer se izvajajo že vsaj 20 let. Teoretično znanje o postopkih brez narkoze ne zagotavlja enostavne prakse vsakomur, zato jih v veterinarskih učnih programih ni, in jih verjetno tudi ne bo. Izvedba našega postopka zahteva specifične individualne spretnosti, zelo dobro poznavanje in razumevanje psov, prilagajanje, idealno klimo in znanje, ki izvira izključno iz naših izkušenj... Dejstvo je, da je naš postopek čiščenja pasjih zob učinkovit, neinvaziven, povsem neboleč in psom ne povzroča posebnega stresa, saj sicer ne bi bil izvedljiv brez anestetikov.

Naš postopek omogoča vsem primernim kandidatom enake rezultate kot klasični veterinarski postopki pod narkozo! V obeh primerih so kakovost obravnave, izvedba in rezultati odvisni predvsem od znanja in sposobnosti izvajalca. Pri naših postopkih zapletov praktično ni. Psi se praviloma pri nas počutijo odlično, saj imajo za to vse pogoje. Poleg tega da vse naše obravnavane stranke na koncu mahajo z repki, dobijo pri nas tudi koristne, praktične in poučne izkušnje!

Nevarnosti anestezije:

https://www.kmz.si/sl/blog/12-clanki/36-ali-je-anestezija-res-tako-nevarna
Tako narkoza kot pomirjevala imajo lahko usodne stranske učinke za pse.

Ob pravočasni izvedbi naš postopek omogoča popolne rezultate brez uporabe anestezije in brez pomirjeval!

Slike pasjih zob pred in po našem postopku:

naše stranke

ČIVAVA


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

MALTEŽAN


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

MALI KODER


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

JACK RUSSEL TERIER


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

VELIKI ANGLEŠKI HRT


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

BORDERSKI OVČAR


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

ZLATI PRINAŠALEC


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

KAVALIR KRALJA KARLA


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

MALI ŠNAVCER


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

TOY KODER


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

POMERANEC


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

VIŠAVSKI TERIER


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

PRITLIKAVI PINČ


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

ANGLEŠKI KOKER ŠPANJEL


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

PEKINČAN


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

SHIH TZU


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

LHASA APSO


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

TIBETANSKI TERIER


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

BOSTONSKI TERIER


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

JAZBEČAR


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

ITALIJANSKI HRT


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

NEMŠKI ŠPIC


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

SAMOYED


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

ANGLEŠKI BRAK


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

ŠPANSKI HRT


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

LABRADOREC


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

DALMATINEC


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

KODRASTI BIŠON


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

KRALJEVI KODER


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

ANDALUZIJSKI PODENCO


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

BIEWER YORKIE


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

JEZERSKI TERIER


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

COTON DE TULEAR


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

BULTERIER


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

STAFFORDSHIRE BULTERIER


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

VISZLA


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

BELI SVICARSKI OVCAR


odstranjevanje zobnega kamna pri psih

AFGANISTANSKI HRT


odstranjevanje zobnega kamna pri psih